Pendidikan
PENDIDIKAN. 

Pendidikan merupakan elemen penting dalam kehidupan. Pendidikan juga dititikberatkan oleh masyarakat supaya menjadi bangsa yang berjaya untuk bangsa, agama dan negara. Hampir setiap mukim di daerah Pendang mempunyai kemudahan pendidikan. Selari dengan wawasan pembangunan pendidikan untuk menjana pendidikan negara. Di dalam kawasan Pekan Tokai. Terdapat beberapa sekolah dibina untuk masyarakat sekitar kawasan ini.

 

SEKOLAH-SEKOLAH YANG BERHAMPIRAN PJL TOKAI.

SEKOLAH MENENGAH 

Sekolah menengah yang terdapat di sekitar Pekan Tokai hanya sebuah sahaja iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Tokai. Jarak sekolah in dengan Pekan Tokai ialah sejauh 500 Meter. Sekolah ini menjalankan aktiviti pembelajaran sesi pagi sahaja.

Sekolah Menengah Kebangsaan Tokai.

Alamat: 

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TOKAI,

06660, ALOR SETAR, KEDAH DARUL AMAN.

 Image
 Papan Tanda Sekolah
 Image
 Pintu Masuk Sekolah
 Image

Sekolah Menengah Kebangsaan Tokai.

 

SEKOLAH KEBANGSAAN

Sekolah Kebangsaan disekitar Pekan Tokai pula ada 2 buah. Ini merupakan antara sekolah-sekolah yang berhampiran dengan Pekan Tokai. Selain itu, terdapat sebuah sekolah Jenis Kebangsaan Cina untuk kaum cina disekitar Pekan Tokai. Hal ini menjadikan jumlah kesemua sekolah rendah di sekitar ini 3 buah semuanya. Antara sekolah-sekolah yang berhampiran adalah seperti berikut:-

Sekolah Kebangsaan Haji Abdul Rahman.

Sekolah Kebangsaan Haji Abdul Rahman terletak di Kg Kubang Jelai. Jarak dari Pekan Tokai adalah dalam lingkungan 3.5 Kilometer.

 Image
Papan Tanda Sekolah
 Image
 Bangunan Sekolah

 

Sekolah Kebangsaan Kg Pulai.

 

 Image
 Pintu Masuk Sekolah
 Image
Bangunan Sekolah

Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (C) Boon Teik.

 

 Image
 SRJK (C) BOON TEIK
 Image
 Bangunan Sekolah

 

 

 

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 23 Mac 2010 )
 
< Prev   Seterusnya >

JamWaktu Solat

Kalendar